Загадкові севрюки: 4. Етнокультурні особливості - Балушок, В. (Сiверянський лiтопис, 2016)
У статті піддаються аналізу особливості культури севрюцької спільноти, які
виокремлювали її з-поміж інших спільнот, тобто виконували етнодиференціюючу
функцію. Зокрема, господарство севрюків мало комплексний характер: орне землеробство, тваринництво, ремесла; при цьому, зважаючи на велику залісненість Сіверської
землі, значного розвитку досягли різні промисли – мисливство, рибальство, збирання
дикорослих плодів і рослин. Проте найрозвиненішим промислом було бортництво.
Серед ремесел особливого розвитку дістали ті, що були пов’язані з обробкою деревини.
Мова севрюків виявляє певні риси схожості зі східнополіським (лівобережнополіським) говором української мови. В статье подвергаются анализу особенности культуры севрюцкой общности, которые выделяли ее среди других общностей, то есть исполняли этнодифференцирующую функцию. В частности, хозяйство севрюков имело
комплексный характер: пахотное земледелие, животноводство, ремесла; при этом,
учитывая большую залесненность Северской земли, значительное развитие получили
различные промыслы – охота, рыболовство, сбор дикорастущих плодов і растений. Но
наиболее развитым промыслом было бортничество. Среди ремесел особое развитие
получили те, которые были связаны с обработкой древесины. In the article are analyzed the culture community Sevryuks who singled her out among
other communities. The farm complex was Sevryuk: arable farming, animal husbandry, crafts;
Despite the large number of forests in Seversk land, significant development under different
trades – hunting, fishing, gathering wild fruits and plants. However, fishing was the most
developed beekeeping. Among the handicrafts made of special got those who were associated
with the processing of wood. It Sevryuk reveals certain similarities with the eastern Polesye
(livoberezhnopoliskyу) dialect of Ukrainian.