Заснування села Чернеча Слобода - Гагін, В. (Сiверянський лiтопис, 2016)
У статті простежуються історичні умови, в яких засновувалось і розвивалось село Чернеча Слобода майже 309 років тому до того часу, як 1 червня 1960 року було приєднано до Буринського району. Проаналізовано низку архівних документів, досліджень авторів, що торкаються історії містечка Сміле і села Чернеча Слобода, в тому числі Л. К. Овсієнка, сучасного дослідника історії населеного пункту. В статье прослеживаются исторические условия, в которых обосновывалось и развивалось село Чернеча Слобода около 309 лет назад до того времени, как 1 июня 1960 года было присоединено к Бурынскому району. Проанализирован ряд архивных документов, исследований авторов, касающиеся истории городка Смелое и села Чернеча Слобода, в том числе Л.К. Овсиенко, современного исследователя истории населенного пункта. The article traces the historical context in which they had settled and developed the village Chernecha Sloboda about 309 years ago to the time June 1, 1960, was attached to the Buryn district. Analyzed a number of archival documents, the authors research on the history of the town and Daring the village Chernecha Sloboda, including Ovsienko L. K., the modern researcher the history of the village Chernecha Sloboda.