Діти у віковій структурі населення Гетьманщини другої половини ХVІІІ ст. - Сердюк, І. (Сiверянський лiтопис, 2016)
На основі історико-демографічних методик визначається частка дітей в міському та сільському населенні Гетьманщини другої половини ХVІІІ ст. Даний показник
може бути використаний для верифікації джерел, а також для визначення специфіки
функціонування окремих населених пунктів, зокрема умовно «міського» чи «сільського»
способу життя їхніх мешканців. Загалом значення обчислених коефіцієнтів свідчить,
що населення Гетьманщини було демографічно молодим та характеризувалося прогресивним типом вікової структури. Відсоток дітей в окремих спільнотах тогочасного соціуму визначався міграціями, особливостями шлюбних стратегій, матеріальним
становищем осіб репродуктивного віку. На основании историко-демографических методик определяется процент детей
в городском и сельском населении Гетманщины второй половины XVIII века. Данный
показатель может быть использован для верификации массовых источников, а также
для определения специфики функционирования отдельных населенных пунктов, в том
числе условно «городского» или «сельского» образа жизни его жителей. Обобщенное
значение вычисленных коэффициентов свидетельствует, что население Гетманщины
было демографически молодым и характеризовалось прогрессивным типом возрастной
структуры. Процент детей в отдельных сообществах тогдашнего социума определялся миграциями, особенностями брачных стратегий, материальным положением лиц репродуктивного возраста. Based on historical and demographic methods is determined by the percentage of children
in urban and rural population of Hetmanschyna of the second half of the XVIII century.
This indicator can be used to verify the mass sources, as well as to determine the specifics of
the functioning of individual settlements, including conditional «urban» or «rural» lifestyle
of its inhabitants. A generalized value of the calculated ratios indicates that population of
Hetmanschyna was demographically young and characterized by a progressive type of age
structure. The percentage of children in some communities of the then society was determined
by migration, especially marriage strategies, financial situation of reproductive age.