До питання про формування адміністративно-територіальних центрів Смоленської землі ХІІ - ХІІІ ст. на Посожжі - Метельський, А. (Сiверянський лiтопис, 2016)
Головні висновки статті є наступними: формування адміністративно-територіальних центрів Смоленської волості на кривицьких землях Посожжя почалося в ХІ ст. Воно було пов’язано з її внутрішнім розвитком. Після захоплення Смоленськом у результаті походів Ростислава Мстиславича 1127 р. і 1142 р. у Чернігівського князівства північних земель радимичів, на основі колишніх чернігівських адміністративних центрів формується мережа адміністративних центрів на Посожжі, у становленні яких значну роль зіграла цілеспрямована діяльність смоленського князівського двору. На Посожських землях Смоленського князівства залишається нелокалізованим згадуваний у літописі населений пункт Зарой. Главные выводы статьи являются следующими: формирование административно-территориальных центров Смоленской волости на кривичских землях Посожье началось в ХІ в. и было связано с её внутренним развитием. После захвата Смоленском в результате походов Ростислава Мстиславича 1127 г. и 1142 г. у Черниговского княжества северных земель радимичей, на основе бывших черниговских административных центров формируется сеть административных центров на Посожье, в становлении которых значительную роль сыграла целенаправленная деятельность смоленского княжеского дома. На Посожских землях Смоленского княжества остаётся нелокализованным упоминаемый в летописи населённый пункт Зарой. The main conclusions of the article are as follows: formation of the administrativeterritorial centers of the Smolensk parish krivichsky lands on Posogie began in XI and was associated with its internal development. After the capture of Smolensk in a result of the campaigns of Rostislav Mstislavich in 1127 and 1142 from the Chernigov principality of the northern lands of the radimichi, on the basis of the former Chernihiv administrative centres formed a network of administrative centers on Posogie in the formation of which a considerable role played by the purposeful activity of the princely house of Smolensk. On the Smolensk land remains non-localized referred to in the annals of the town Zara.