Зависимость показателей гуморального иммунитета леща Abramis brama в период нагула от состояния кормовой базы - Микряков, В.Р.; Силкина, Н.И.; Микряков, Д.В.; Баканов, А.И. (Гидробиологический журнал, 2014)
Анализируются данные многолетних исследований изменчивости гуморальных факторов естественного иммунитета леща Abramis brama Рыбинского водохранилища в период нагула при различных показателях биомассы и состава кормовых объектов. Установлена связь функциональных характеристик иммунитета с количественными характеристиками и структурой макрозообентоса. Рыбы, выловленные при низких значениях биомассы бентосных организмов, отличались высокой долей содержания иммунодефицитных особей и средними показателями антимикробных свойств сыворотки крови. Проаналізовано дані багаторічних досліджень мінливості гуморальних чинників природного імунітету ляща Abramis brama Рибінського водосховища в період нагулу при різних показниках біомаси і складу кормових об’єктів. Встановлено зв’язок функціональних характеристик імунітету з кількісними характеристиками і структурою макрозообентосу. Риби, яких було виловлено за низьких значень біомаси бентосних організмів, відрізнялися високою часткою вмісту іммунодефіцитних особин і середніми показниками антимікробних властивостей сироватки крові. Data of long-term researches of variability humoral factors of natural immunity bream (Abramis brama L.) the Rybinsk reservoir during the fattening period are analyzed at various levels of a biomass and structure of fodder objects. Connection of functional characteristics of immunity with quantitative characteristics and structure macrozoobenthos is established. The fishes caught at low characteristics of a biomass benthos, differed from those high shares of the maintenance immunodeficient individuals and average values of antimicrobial properties of blood serum.