Особенности накопления селена и его биологическая роль у водорослей (обзор) - Боднар, О.И.; Винярская, Г.Б.; Станиславчук, Г.В.; Грубинко, В.В. (Гидробиологический журнал, 2014)
Проанализированы данные о накоплении соединений селена и его влиянии на жизнедеятельность морских и пресноводных водорослей. Як прісноводні, так і морські водорості здатні накопичувати селен та включати його у внутрішньоклітинні високомолекулярні сполуки. Це можна розглядати як механізм детоксикації та спосіб зберігання елемента клітинами. Проаналізовані дані свідчать про схожість окремих процесів метаболізму селену у морських і прісноводних водоростей, зокрема його участь у регуляції та активації антиоксидантних ферментзалежних процесів і перерозподілі внутрішньоклітинного пулу селену, а аме трансформації його токсичних неорганічних сполук та їх акумуляції в органічних молекулах. Мікроводорості можна використовувати як найбільш продуктивний об’єкт для отримання селензбагаченої біомаси при виробництві біологічно активних добавок та продуктів харчування. Literature concerning the effects of selenium compounds on the vital activity of marine and freshwater algae have been analysed. The fundamental similarity of some selenium metabolism processes in their cells, including its participation in regulation and activation of antioxidant enzymatic-dependent processes and in the redistribution of the intracellular pool of this microelement were noted. The results indicated possibility of accumulation of selenium by microalgae in large quantities, followed by its inclusion into intracellular macromolecular compounds. This can be considered as a mechanism for detoxification and as a mean of retaining selenium by algae cells. Besides, it has been noted that selenium enriched algal biomass can be used effectively as the most productive object for biologically active additives and food staff.