Энергоэффективность систем охлаждения наиболее термонапряженных узлов мощных турбоагрегатов со сверхкритическими и суперкритическими начальными параметрами пара - Переверзев, Д.А.; Шелехина, Ж.А. (Проблемы машиностроения, 2011)
Проанализирована энергоэффективность систем охлаждения действующих и перспективных мощных турбоагрегатов со сверхкритическими и суперкритическими начальными параметрами пара. Показано, что такие системы позволяют с использованием хорошо освоенных материалов для изготовления основных несущих конструкций повысить надежность, маневренность и экономичность как энергоблоков в целом, так и отдельных их составляющих в виде отсеков (цилиндров) турбин, в том числе термогазодинамических (относительных) КПД основных цилиндров. Проаналізовано енергоефективність систем охолодження діючих і перспективних потужних турбоагрегатів з надкритичними і суперкритичними початковими параметрами пари. Показано, що такі системи дозволяють з використанням добре освоєних матеріалів для виготовлення основних несучих конструкцій підвищити надійність, маневреність та економічність як енергоблоків у цілому, так і окремих їх складових у вигляді відсіків (циліндрів) турбін, в тому числі термогазодінамічних (відносних) ККД основних циліндрів. Analyzed the efficiency of cooling systems of existing and future high-power turbine generators with supercritical and supercritical initial steam parameters. It is shown that such systems allow using the well established materials for the manufacture of basic bearing designs to increase reliability, maneuverability and economichnost units as a whole and its individual components in the form of sections (cylindrical wood) turbines, including termogazodinamicheskih (relative) efficiency of the main cylinder.