Методика оперативної оцінки пошкодженості матеріалу ротора турбіни при циклічному навантаженні і повзучості - Шульженко, М.Г.; Матюхін, Ю.І.; Гармаш, Н.Г.; Пожидаєв, О.В.; Гонтаровський, В.П. (Проблемы машиностроения, 2011)
Пропонується розрахункова методика визначення пошкодженості матеріалу ротора високого тиску турбіни Т-250/300-240 в умовах малоциклової втоми і повзучості для оперативної оцінки спрацювання ресурсу. Використовуються дані про фактичні режими навантаження ротора (визначаються за параметрами АСУ ТП турбоагрегату) та експериментальні характеристики малоциклової втоми й повзучості металу. Предлагается расчетная методика определения поврежденности материала ротора высокого давления турбины Т-250/300-240 в условиях малоцикловой усталости и ползучести для оперативной оценки срабатывания ресурса. Используются данные о фактических режимах нагружения ротора (определяются по параметрам АСУ ТП турбоагрегата) и экспериментальные характеристики малоцикловой усталости и ползучести металла. The technique of definition a damage a material of a rotor of a high pressure of turbine T-250/300-240 in the conditions of low-cycle fatigue and creep offered for an operative estimation of operation of a resource. Data about actual modes loading a rotor (are defined on parametres of MANAGEMENT information system TP of a turbine unit) and experimental characteristics of low-cycle fatigue and creep of metal are used.