Оцінка впливу взаємодії вуглецю із сполуками карбідів, боридів, нітридів і силіцидів на структуру і властивості композитів алмаз-Fe-Cu-Ni-Sn - Мечник, В.А. (Проблемы машиностроения, 2011)
У рамках теорії пружності отримано вираз для визначення енергії, необхідної для входження атома вуглецю в кристалічну решітку карбідів, боридів, нітридів, силіцидів перехідних металів Ti, V,Cr Mo, Nb, Hf, Cr, W і Zr, а також сполук кремнію і бору, що дозволяє оцінити їх вклад на структуру і властивості композиційних алмазовмісних матеріалів (КАМ) системи Алмаз-Fe-Cu-Ni-Sn в процесі їх одержання. В рамках теории упругости получено выражение для определения энергии, необходимой для внедрения атома углерода в кристаллическую решетку карбидов. боридов, нитридов, силицидов переходных металлов Ti, V,Cr Mo, Nb, Hf, Cr, W и Zr, а также соединений кремния и бора, которое позволяет оценить их роль на структуру и свойства композиционных алмазосодержащих материалов (КАМ) системы Алмаз-Fe-Cu-Ni-Sn в процессе их формирования. In the elasticity theory framework, the expression has been derived for the energy required for joining the carbon atom in the crystal lattice of carbides, borides, nitrides, silicides of transition metals Ti, V, Cr Mo, Nb, Hf, Cr, W and Zr, silicon compounds and boron, in order to assess their contribution to the structure and properties of diamond-containing composite material (DCM) Fe-Cu-Ni-Sn.