Теория диссипативных структур кинетической системы для дефектов нелинейной физической системы «металл+нагрузка+облучение». Часть 4 - Тарасов, В.А.; Бориков, Т.Л.; Крыжановская, Т.В.; Чернеженко, С.А.; Русов, В.Д. (Вопросы атомной науки и техники, 2007)
Дано обоснование применимости к кинетической системе радиационных дефектов некоторых требований, характерных для компонент химической кинетической системы Гирера и Мейнхардта [1, 2] (например, автокатализ компонент). Проведенный сравнительный анализ этих кинетических систем позволил существенно уточнить кинетическую систему для дефектов физической нелинейной системы «металл + нагрузка + облучение» [3, 4]. Получена упрощенная кинетическая система для дефектов нелинейной физической системы «металл + нагрузка + облучение» сходная с кинетической системой типа Гирера-Мейнхардта. Проведены вычислительные компьютерные эксперименты по исследованию упрощенная кинетическая система для дефектов нелинейной физической системы «металл + нагрузка + облучение». Полученные результаты подтверждают образование диссипативных структур точечных дефектов. Дано обґрунтування застосовності до кінетичної системи радіаційних дефектів деяких вимог, характерних для компонентів хімічної кінетичної системи Гірера й Мейнхардта [1, 2] (наприклад, автокаталіз компонентів). Проведений порівняльний аналіз цих кінетичних систем дозволив істотно уточнити кінетичну систему для дефектів фізичної нелінійної системи «метал + навантаження + опромінення» [3, 4]. Отримано спрощену кінетичну систему для дефектів нелінійної фізичної системи «метал + навантаження + опромінення» подібну з кінетичною системою типу Гірера-Мейнхардта. Проведені обчислювальні комп'ютерні експерименти по дослідженню спрощеної кінетичної системи для дефектів нелінійної фізичної системи «метал + навантаження + опромінення». Отримані результати підтверджують утворення дисипативних структур крапкових дефектів. The applicability ground of some requirements characteristic for the components of Girer and Meinhardt chemical kinetic system [1, 2] (for example, component autocatalysis) to the radiation defect kinetic system is given. Our fulfilled comparative analysis of these kinetic systems has permitted essentially to amend the kinetic system for the defects of nonlinear physical system "meta l+ load + irradiation" [3, 4]. The simplified kinetic system for defects of nonlinear physical system "metal + load + irradiation" similar to Girer-Meinhardt kinetic system is received. Computer experiments on research the simplified kinetic system for defects of nonlinear physical system "metal + load + irradiation" are lead. The received results confirm formation of dissipative structures of point defects.