Методика дослідження впливу ультразвукових коливань на механічні властивості конструкційних матеріалів в широкому температурно-швидкісному інтервалі деформації - Бакай, С.О.; Гурин, В.А.; Гурин, І.В.; Неклюдов, І.М.; Горбатенко, В.М.; Дуб, С.Н.; Нетесов, В.М. (Вопросы атомной науки и техники, 2007)
Повідомлення присвячене опису методу дослідження ультразвукового впливу на фізико-механічні властивості конструкційних матеріалів в ході пластичного деформування в вакуумі. Приведено принципову схему і опис створеної експериментальної установки, яка дозволяє проводити дослідження матеріалів цим способом. Методика та устаткування застосовано для вивчення впливу ультразвука на фізико-механічні властивості вуглецевих композиційних матеріалів реакторобудування. Механічні властивості вуглець-вуглецевих композиційних матеріалів досліджено у діапазоні температур від кімнатних до 600 ºС при різних швидкостях деформації як в умовах ультразвукових вібрацій, так і без них. Проведено аналіз результатів, отриманих при використанні методу механічних випробувань вуглецевих зразків до та після ультразвукової обробки на нанотвердість. Приведено порівняльну оцінку отриманих експериментальних даних. Настоящее сообщение посвящено описанию метода исследования влияния ультразвука на физико-механические свойства конструкционных материалов в ходе пластической деформации в вакууме. Приводится принципиальная схема и описание вновь созданной экспериментальной установки, которая позволяет проводить исследования этим методом. Созданная методика и оборудование было апробировано для изучения влияния ультразвука на физико-механические свойства углеродных композиционных материалов реакторостроения. Механические свойства углерод-углеродных композиционных материалов исследованы в диапазоне температур от комнатных до 600 ºС, при различных скоростях деформации, в условиях ультразвуковых вибраций и без них. Проведен анализ результатов полученных при использовании метода механических испытаний образцов углерода до и после ультразвуковой обработки на нанотвердость. Приведена сравнительная оценка полученных экспериментальных данных. The present message is devoted to the description of a method of research of influence of ultrasound on physicomechanical properties of constructional materials during plastic deformation in vacuum. The functional diagram and the description of created experimental facility which allows to carry out researches by this method is resulted. The created method and the equipment it has been approved for studying influence of ultrasound on physicomechanical properties of carbon composite materials of nuclear reactor industry. Mechanical properties of carbon - carbon composite materials are investigated in a range of temperatures from room up to 600 ºС, at various strain rates, in conditions of ultrasonic vibrations and without them. The analysis of results received is carried out at use of a method of mechanical tests of samples of carbon before ultrasonic processing on nanohardness. The comparative estimation of the received experimental data is resulted.