Математические модели нейтронного источника, управляемого ускорителем - Ганн, В.В. (Вопросы атомной науки и техники, 2007)
С помощью простых одномерных математических моделей описано поведение подкритической сборки нейтронного источника, управляемого импульсным пучком ускоренных электронов. Рассмотрены кинетические и релаксационные процессы в подкритической сборке. В рамках двухгруппового приближения получены распределения нейтронных полей, возбужденных внешним источником нейтронов. Проведены численные расчеты нестационарных распределений полей быстрых и тепловых нейтронов в подкритической сборке, возбуждаемой импульсным электронным пучком. За допомогою спрощених одномірних математичних моделей описано поводження підкритичної збірки нейтронного джерела, який керується імпульсним пучком прискорених електронів. Розглянуті кінетичні та релаксаційні процеси у підкритичній збірці. В рамках двохгрупового приближення отримані розподіли нейтронних полів, збуджених зовнішнім джерелом нейтронів. Проведені розрахунки нестаціонарних розподілів полів швидких та теплових нейтронів у підкритичній збірці, яка збуджується імпульсним електронним пучком. Pulsed electron beam operational mode of accelerator driven subcritical assembly is described using exact solvable one-dimensional models. Kinetic and relaxation processes in subcritical assembly are investigated. Flux distribution for neutrons initiated by the external neutron source is obtained in the frame of two-group approximation. Numerical calculations for non-stationary distributions of fast and thermal neutron fluxes in the pulsed electron beam driven subcritical assembly were provided.