Синтез и стабильность Ti-Zr-Ni-квазикристаллов - Ажажа, В.М.; Бовда, А.М.; Лавриненко, С.Д.; Онищенко, Л.В; Малыхин, С.В.; Пугачёв, А.Т.; Решетняк, М.В; Стеценко, А.Н.; Савицкий, Б.А. (Вопросы атомной науки и техники, 2007)
Для лент системы Ti-Zr-Ni, полученных спиннингованием из расплава, исследована зависимость фазового состава, структуры, субструктуры, напряженного состояния и отдельных физических свойств от элементного состава и найдены оптимальные параметры синтеза однофазных икосаэдрических квазикристаллов. Исследовано совершенство икосаэдрической структуры и рассчитаны параметр квазикристалличности, размер областей когерентного рассеяния рентгеновских лучей и величина средних микродеформаций для различных режимов синтеза. Установлено, что в поперечном сечении ленты характеризуются градиентным типом изменения размера зерна, микро- и нанотвердости, модуля Юнга, остаточных напряжений и параметров субструктуры. Для стрічок системи Ti-Zr-Ni, отриманих спінінгуванням із розплаву, досліджена залежність фазового складу, структури, субструктури, напруженого стану та окремих фізичних властивостей від елементного складу і знайдені оптимальні параметри синтезу однофазних ікосаедричних квазікристалів. Досліджено досконалість ікосаедричної структури і розраховані параметр квазікристалічності, розмір областей когерентного розсіяння рентгенівського проміння і величина середніх мікродеформацій для різних режимів синтезу. Встановлено, що стрічки в поперечному перетині характеризуються градієнтним типом зміни розміру зерна, мікро- та нанотвердості, модуля Юнга, залишкових напружень і параметрів субструктури. For the Ti-Zr-Ni ribbons prepared by melt spinning, phase composition, structure, substructure, state of stress and several physical properties were studied as functions of their element compositions; and optimum parameters for single-phase icosahedral quasicrystal synthesis have been found. The icosahedral structure perfection characteristics, namely, quasicrystallinity parameter, X-ray coherence length, and average micro-strain values were determined for different synthesis regimes. Transversal gradient-like distributions of grain size, micro-and nano-hardness, Young modulus, residual stress, and substructure parameters have been revealed in the ribbons.