Православна церква і шлюбно-сімейні відносини у Російській імперії (на прикладі Південної України останньої чверті XVIII ст.) - Петренко, І. (Емінак, 2008)
У статті охарактеризовано роль православної церкви у регулюванні шлюбно-сімейних відносин у Російській імперії на прикладі Південної України останньої чверті XVIII ст. Доведено, що у зв’язку з посиленням ролі самодержавства і Російської Православної Церкви у Південній Україні, звичаєве право, що регулювало шлюбно-сімейні відносини, поступово відмирає. Шлюби, розлучення та інші напрямки шлюбно-сімейних відносин стали компетенцією церковної влади, нею регулювалися і освячувалися. В статье охарактеризованы роль православной церкви в регулировании брачно-семейных отношений в Российской империи на примере Южной Украины последней четверти XVIII ст. Доказано, что в связи с усилением роли самодержавия и Российской Православной Церкви в Южной Украине, право обычая, которое регулировало брачно-семейные отношения, постепенно отмирает. Браки, разводы и другие направления брачно-семейных отношений стали компетенцией церковной власти, ею регулировались и освящались. The role of Orthodox Church in marriage-family relations in Russian empire on the example of South Ukrainian in the end of 18-th century is analyzed in the article. The author tries to prove that customary law was gradually dying because of strengthening of the role of autocracy and Orthodox Church in the South Ukraine. Marriages, divorces and other directions of marriage-family relations became the competence of church authority, were regulated and sanctified by Church.