Нова знахідка теракотової статуетки селена на території передмістя Ольвії - Івченко, А. (Емінак, 2008)
У статті розглядається теракотова статуетка селена, що була знайдена у 2006 році на території передмістя Ольвії (ділянка «Північний мис 1»). Автор детально описує умови відкриття знахідки, визначає час її використанні та порівнює з іншими відомими взірцями. Автор приходить до висновку, що селен свідчить про появу в V ст. у районі Ольвії – Березані відособленого локального варіанта загальногрецьких землеробських культів. В статье рассматривается терракотовая статуэтка селена, что была найдена в 2006 году на территории предместья Ольвии (участок «Северный мыс 1»). Автор детально описывает условия открытия находки, определяет время ее использования и сравнивает с другими известными образцами. Автор приходит к выводу, что селен свидетельствует о появлении в V ст. в районе Ольвии – Березани обособленного локального варианта общегреческих земледельческих культов. In article the terracotta figurine of selenium that has been found in 2006 on territory of Olbio’s suburb (a plot "Northern cape 1") is considered. The author in details describes conditions of opening of a find, determines time of its use and compares to other known samples. The author comes to a conclusion, that selenium testifies to occurrence in V age B.C. in area Olbio – Berezan’ the isolated local variant of All-Greek agricultural cults.