Укріплене поселення "Дикий Сад" у системі пам’яток білозерської культури - Отрощенко, В. (Емінак, 2008)
Статтю присвячено попередній оцінці феномену «Дикого Саду» – укріпленого поселення ХІІ-Х ст. до н.е. Розкопки комплексу стали одним з найвидатніших досягнень української археології за доби незалежності. Розглянуто термінологічні аспекти визначення об’єкту, наголошено на його особливому статусі в системі пам’яток білозерської культури, дещо звужено діапазон датування речового комплексу. «Дикий Сад» було побудовано в зоні сходження шляхів-сполучень Надчорномор’я зі зручним виходом до акваторії Чорного моря. Винятково вдале розташування та характер досліджених споруд дозволяють припускати, що тут знаходився вузол обмінної торгівлі за доби фінальної бронзи та, можливо, культовий центр і місце перебування еліти білозерського суспільства. Статья посвящена предварительной оценке феномена «Дикого Сада» – укрепленного поселения ХІІ-Х ст. до н.э. Раскопки комплекса стали одним из величайших достижений украинской археологии за время независимости. Рассмотрены терминологические аспекты определения объекта, сделано ударение на его особом статусе в системе памятников белозерской культуры, несколько сужен диапазон датирования материального комплекса. «Дикий Сад» был построен в зоне восхождения путей-соединений Надчерноморья с удобным выходом к акватории Черного моря. Исключительно удачное расположение и характер исследованных сооружений позволяют предполагать, что здесь находился узел обменной торговли периода финальной бронзы и, возможно, культовый центр и место пребывания элиты белозерского общества. Article is devoted to a tentative estimation of a phenomenon of «Dikij Sad» («Wild Garden» (Mykolaiv) – fortified settlements XІІ-Х ages B.C. Excavation of a complex of steel by one of the greatest achievements of the Ukrainian archeology during independence. Terminological aspects of definition of object are considered, the accent on its special status in system of monuments belozerskaja’s culture is made, the range of dating of a material complex is a little bit narrowed. «Dikij Sad» has been constructed in a zone of an ascention of ways – connections Nadchernomorja («The top cost of Black Sea») with a convenient output to water area of Black Sea. Extremely successful arrangement and character of the investigated constructions allow to assume, that here there was a unit of exchange trade of the period of final bronze and, probably, the cult center and a place of stay of elite belozerskaja’s societies.