Вплив глобалізаційних та інтеграційних процесів на розвиток національного господарства - Купчак, П.М. (Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, 2009)
У статті обґрунтовано, що входження України в глобальні та інтеграційні процеси, крім нових можливостей, несе в собі нові ризики і загрози, що зумовлює необхідність усебічного врахування при формуванні національної стратегії розвитку закономірностей глобального розвитку, оцінки власних можливостей і реального стану господарського комплексу країни та його окремих галузей задля адекватного та своєчасного реагування на виклики глобалізації. Відмічено, що високі конкурентні позиції окремих галузей, а саме харчової промисловості, на міжнародному ринку можуть бути локомотивами національної конкурентоспроможності. В статье обосновано, что вхождение Украины в глобальные и интеграционные процессы, кроме новых возможностей, несет в себе новые риски и угрозы, которые предопределяют необходимость всестороннего учета при формировании национальной стратегии развития закономерностей глобального развития, оценки собственных возможностей и реального состояния хозяйственного комплекса страны и его отдельных областей для адекватного и своевременного реагирования на вызовы глобализации. Отмечено, что высокие конкурентные позиции отдельных областей, а именно пищевой промышленности, на международном рынке могут быть локомотивами национальной конкурентоспособности. In article justified that the occurrence of Ukraine in to the global and integration processes, except new opportunities, carries new risks and threats, which prejudges the need to take fully into account when generating national strategy development patterns of global development, evaluation capacity and the real state of the economic complex of the country and its separate areas for adequate and timely response to the challenges of globalization. Noted that high competitive position of individual areas, namely food industry, in the international market can be the engines of national competitiveness.