Corellation analysis for noise diagnostics of in-core reactor equipment - Rudakov, V.A. (Вопросы атомной науки и техники, 2007)
The brief survey of noise methods of PWR in-core equipment diagnostics is presented. The possibilities of using the standard system of neutron emission sensors and temperature control sensors for registration of noise oscillations of neutron flux and coolant temperature and subsequent study of these signals by spectral methods of analysis are discussed. The new method for the coolant velocity control by the mutual spectrum analysis of noise signals from the neutron and temperature fluxes is offered. Приведено стислий огляд шумових методів діагностики внутрішньореакторного обладнання водо-водяних реакторів. Розглянуто можливості використання стандартної системи датчиків нейтронного випромінювання і температурного контролю для реєстрації шумових коливань нейтронного потоку і температури теплоносія з наступною обробкою цих сигналів методами спектрального аналізу. Пропонується новий метод контролю швидкості теплоносія за допомогою аналізу взаємних спектральних характеристик шумових сигналів нейтронного потоку і температури теплоносія. Приведен краткий обзор шумовых методов диагностики внутриреакторного оборудования водо-водяных реакторов. Рассмотрены возможности использования стандартной системы датчиков нейтронного излучения и температурного контроля для регистрации шумовых колебаний нейтронного потока и температуры теплоносителя с последующей обработкой этих сигналов методами спектрального анализа. Предложен новый метод контроля скорости теплоносителя с помощью анализа взаимных спектральных характеристик шумовых сигналов нейтронного потока и температуры теплоносителя.