Reduced description method in dynamic theory of particles interacting with medium - Nikolayenko, S.O.; Slyusarenko, Yu.V. (Вопросы атомной науки и техники, 2007)
We consider spatially inhomogeneous states of particles, weakly interacting with hydrodynamic medium involving Bogolubov’s reduced description method. It has been shown that such a system has both kinetic and hydrodynamic stages of evolution. The coupled system of equations of motion for this evolution stage is obtained. The transition from kinetic to hydrodynamic stage of evolution for particles interacting with medium has been also studied. Consequently we obtained a system of equations, which completely describes the evolution of the system on hydrodynamic stage. These equations can describe such systems as neutrons propagating in hydrodynamic medium without multiplication and capture. Розглянуті просторово неоднорідні стани частинок, що слабко взаємодіють із гідродинамічним середовищем в рамках методу скороченого опису Боголюбова. Показано, що така система може знаходитися на кінетичному та гідродинамічному етапах еволюції. На кінетичному етапі частинки описуються одночастинковою функцією розподілу, а середовище описується п’ятьма гідродинамічними параметрами. Отримано систему зв’язаних рівнянь руху для параметрів скороченого опису. Розглянуто перехід від кінетичного до гідродинамічного етапу еволюції системи. Параметрами скороченого опису вибрані п’ять гідродинамічних параметрів середовища та густина частинок. Отримано рівняння руху системи на гідродинамічному етапі еволюції системи. Ці рівняння можуть, зокрема, описувати нейтрони, що поширюються у середовищі без розмноження та захвату. Рассматриваются пространственно неоднородные состояния частиц, слабо взаимодействующих с гидродинамической средой в рамках метода сокращенного описания Боголюбова. Показано, что у такой системы существуют кинетический и гидродинамический этапы эволюции. На кинетическом этапе частицы описываются одночастичной функцией распределения, а среда описывается пятью гидродинамическими параметрами. Получена система связанных уравнений движения для параметров сокращенного описания. Рассмотрен переход от кинетического к гидродинамическому этапу эволюции системы. В качестве параметров сокращенного описания выбраны гидродинамические параметры среды и плотность частиц. Получены уравнения движения системы на гидродинамическом этапе эволюции. Эти уравнения могут, в частности, описывать нейтроны, распространяющиеся в среде без захвата и размножения.