Dynamic theory of condensed matters with internal structure - Kovalevsky, M.Yu.; Logvinova, L.V.; Matskevych, V.T. (Вопросы атомной науки и техники, 2007)
The results of investigations of condensed matters with internal structures are presented. Additional macroscopic parameters connected with this internal structure in the case of uniaxial and biaxial nematic liquid crystals and biological tissue are introduced as the definite functions of distortion tensor. Thermodynamics of such states is formulated and non-linear equations of hydrodynamics in alternating external field for these condensed matters are derived. Acoustic spectra of collective excitations are found out and their angular dependences are investigated. Low-frequency asymptotics of two-time Green functions are obtained. Представлено результати досліджень конденсованих середовищ з внутрішньою структурою. Додаткові макроскопічні параметри, пов’язані з внутрішньою структурою, у випадку одновісних та двовісних нематичних рідких кристалів і біологічних середовищ уведені як визначені функції тензора дисторсії. Сформульована термодинаміка таких станів та отримані нелінійні рівняння гідродинаміки у зовнішньому змінному полі. Знайдені акустичні спектри колективних збуджень та досліджені їх кутові залежності. Отримані низькочастотні асимптотики двочасових функцій Гріна. Представлены результаты исследований динамики конденсированных сред с внутренней структурой. Дополнительные макроскопические параметры, связанные со структурой, в случае одноосных и двухосных нематических жидких кристаллов и биологических сред введены как определенные функции тензора дисторсии. Сформулирована термодинамика таких состояний и получены нелинейные уравнения гидродинамики во внешнем переменном поле. Найдены акустические спектры коллективных возбуждений и исследованы их угловые зависимости. Получены низкочастотные асимптотики двухвременных функций Грина. This work is performed at partial support of the grant RFFI № 05-02-16663.