Православ’я і лютеранство в Україні та Росії (кінець ХVI – початок ХVII ст.) - Котляр, Ю. (Емінак, 2009)
У статті розкривається вплив релігійного фактору (розвиток православ’я, католицизму, уніатства та протестантизму у кінці ХVI – початку ХVII ст.) на становище українських земель того часу. Автор торкається як релігійно-культурних, так і соціально-політичних аспектів проблеми. В статье раскрывается влияние религиозного фактора (развитие православия, католицизма, униатства и протестантизма в конце ХVI – начале ХVII вв.) на положение украинских земель того времени. Автор затрагивает как религиозно-культурные, так и социально-политические аспекты проблемы. In article influence of the religious factor (development of Orthodoxy, Catholicism, Unianism and Protestantism at the end of XVI - the beginning of XVII centuries) on position of the Ukrainian grounds of that time are revealed. The author touch both religious-cultural, and sociopolitical aspects of a problem.