Утворення пустот в запорошеній плазмі - Кравченко, О.Ю.; Чутов, Ю.І.; Юрчук, М.М. (Вопросы атомной науки и техники, 2003)
Проводиться комп’ютерне моделювання еволюції одновимірного пилового шару, що знаходиться в необмеженій аргоновій плазмі. Для дослідження використовуються гідродинамічні рівняння для пилових частинок та іонів, а також рівноважне наближення для електронів. В результаті проведених розрахунків одержані просторові розподіли плазмових параметрів у різні моменти часу. Показано, що в ряді режимів пилові частинки зосереджуються в тонких шарах, що розділяються областями, де пилові частинки практично відсутні. При збільшенні концентрації нейтральних частинок ефект зникає внаслідок дії сили тертя між пиловими частинками та нейтральною компонентою плазми. В залежності від концентрації плазми пилові частинки можуть розширюватись чи відбувається їх стискання силою іонного вітру.