Сіонізм з точки зору теорії політичних і національних рухів - Копил, О. (Емінак, 2010)
В статті зроблено спробу проаналізувати єврейський національний рух – сіонізм – з точки зору теорії політичних і національних рухів. Надається огляд існуючих теорій соціальних, політичних і національних рухів. Автор розглядає і узагальнює ідеї соціологів і політологів щодо визначення терміну «політичний рух», типологізації та етапів розвитку політичних рухів. В статье сделана попытка проанализировать еврейское национальное движение – сионизм – с точки зрения теории политических и национальных движений. Делается обзор существующих теорий социальных, политических и национальных движений. Автор рассматривает и обобщает идеи социологов и политологов относительно определения термина «политическое движение», типологизации и этапов развития политических движений. The attempt to analyze the Jewish national movement – Zionism – is made in the article. Theories of social, political and national movements are analyzed. The author searches and generalizes ideas of sociologists and politologists as for the definition of «political movement», typology and stages of political movements’ development.