Нацистські плани аграрної колонізації Північного Причорномор’я - Захарченко, О. (Емінак, 2010)
Публікація розкриває нацистські плани господарського, насамперед, аграрного освоєння території Північного Причорномор’я та Криму. Автор доводить, що головні зусилля у подальшій розбудові території німецьке керівництво покладало на сільський сектор. При цьому у його розбудові надія покладалася на німецьких воїнів-селян, молодих німців та місцеве населення німецького походження. Плани носили комплексний характер і передбачали значні збільшення врожайності території. Публикация раскрывает нацистские планы хозяйственного, прежде всего аграрного, освоения территории Северного Причерноморья и Крыма. Автор доказывает, что основные усилия в дальнейшем развитии территории немецкое руководство возлагало на сельский сектор. При этом в его развитии надежда полагалась на немецких воинов-крестьян, молодых немцев и местное население немецкого происхождения. Планы носили комплексный характер и предусматривали значительные увеличения урожайности территории. The publication a nazi plans of economic, first of all agrarian, development of territory of Northern Black Sea Coast and Crimea are revealed. The author proves, that in the further development of territory the German leaders assigned the basic efforts to rural sector. Thus in its development the hope relied on German soldiers – peasants, young Germans and ethnics Germans (Volksdeutsche). Plans had complex character and provided significant increases in productivity of territory.