Влияние высокотемпературного нагрева в водяном паре на свойства оболочек ПЭЛ - Белаш, Н.Н.; Петельгузов, И.А.; Ожигов, Л.С.; Савченко, В.И.; Куштым, А.В. (Вопросы атомной науки и техники, 2011)
Представлены результаты исследований влияния кратковременного нагрева в водяном паре до температур в интервале 600…1200 °С на механические свойства и устойчивость формы оболочек макетов пэлов из стали Х16Н15М3Б и сплава Zr-1%Nb (Э110). Установлены факторы, оказывающие доминирующее влияние на механические свойства оболочек, изготовленных из указанных материалов. Исследовано влияние наличия порошка В4С на механические свойства оболочек в исходном состоянии и после нагрева до разных температур. Обсуждены вероятные механизмы, описывающие особенности деформации и разрушения при механических испытаниях и отвечающие за изменение механических свойств исследуемых материалов. Подано результати досліджень впливу короткочасного нагрівання у водяній парі до температур в інтервалі 600…1200 °С на механічні властивості і стійкість форми оболонок макетів пелів зі сталі Х16Н15М3Б та сплаву Zr-1% Nb (Е110). Встановлено фактори, які спричиняють домінуючий вплив на механічні властивості оболонок, виготовлених із вказаних матеріалів. Вивчено вплив наявності порошку В4С на механічні властивості оболонок у вихідному стані та після нагрівання до різних температур. Обговорені вірогідні механізми, що описують особливості деформації і руйнування при механічних випробуваннях, які є відповідальними за зміну механічних властивостей досліджуваних матеріалів. There are provided the results of investigations into the influence of short-term steam heating within the temperature the range of 600…1200 °С on the mechanical properties and cladding shape stability of the dummy absorber rods made from X16Н15М3B steel and Zr-1% Nb alloy (E110). There have been determined the factors which have a dominant impact on the mechanical properties of claddings produced from said materials. There have been investigated the influence of the presence of B4C powder on the mechanical properties of the claddings in the initial state and after heating to different temperatures. The potential mechanisms describing the characteristics of cladding deformation and damage during the mechanical tests and that are responsible for changing of the mechanical properties of investigated materials have been discussed.