Эволюция фазового состава при термическом разложении гидроксида магния - Габелков, С.В.; Тарасов, Р.В.; Полтавцев, Н.С. (Вопросы атомной науки и техники, 2011)
Исследовано термическое разложение гидроксида магния, полученного как прямым, так и обратным осаждением. В интервале температур 60…200 °С происходит термическое разложение части брусита и образование аморфного гидроксида MgO·(1-х)H₂O. В интервале температур 300…400 °С наряду с термическим разложением брусита до кристаллического оксида магния проходит разложение аморфного гидроксида MgO·(1-х)H₂O до аморфного оксида. Наноразмерные реакционно-активные порошки смеси аморфного и кристаллического оксидов магния могут быть использованы для синтеза магний-алюминиевой шпинели, кордиерита и других соединений при более низких температурах, чем традиционные. Досліджено термічне розкладання гідроксиду магнію, отриманого як прямим, так і зворотним осадженням. В інтервалі температур 60…200 °С відбувається термічне розкладання частини бруситу й утворення аморфного гідроксиду MgО·(1-х)H₂O. В інтервалі температур 300…400 °С поряд з термічним розкладанням бруситу до кристалічного оксиду магнію проходить розкладання аморфного гідроксиду MgО·(1-х)H₂O до аморфного оксиду. Нанорозмірні реакційно-активні порошки суміші аморфного й кристалічного оксидів магнію можуть бути використані для синтезу магній-алюмінієвої шпінелі, кордієриту й інших сполук при більш низьких температурах, ніж традиційні. Thermal decomposition of magnesium hydroxide, which was produced by direct and inverse precipitation, was investigated. There is thermal decomposition of part of brucite and formation of amorphous hydroxide MgO·(1-х)H₂O in temperatures range of 60…200 °С. In temperatures range of 300…400 °С the thermal decom-position of brucite to crystal magnesia passes together with decomposition of amorphous hydroxide MgO·(1-х)H₂O to amorphous oxide. The nanosized reactionary-active powder of mix of amorphous and crystal magnesia can be used for synthesis of magnesium-aluminium spinel, cordierite and other compounds at temperatures lower, than traditional.