Линейный дейтронный ускоритель непрерывного действия - Воронко, В.А.; Гусев, Е.В.; Демченко, П.А.; Лымарь, А.Г.; Сотников, В.В.; Шулика, Н.Г.; Шулика, О.Н. (Вопросы атомной науки и техники, 2008)
Исследуется возможность создания линейного дейтронного ускорителя непрерывного действия с выходной энергией частиц 23 МэВ, током пучка 3 мА, энергией инжекции 100 кэВ и рабочей частотой 152 МГц. Поперечная и продольная устойчивость динамики пучка в канале обеспечиваются использованием комбинации переменно-фазовой фокусировки в ускоряющих секциях и магнитной фокусировки на переходах между ними. Ускоритель может быть использован для генерации интенсивных потоков быстрых нейтронов и как драйвер подкритической сборки. Конвертером нейтронов служит бериллиевая мишень. Досліджується можливість створення лінійного дейтронного прискорювача безперервної дії з вихідною енергією 23 МеВ, струмом пучка 3 мА, робочою частотою 152 МГц, енергією інжекції 100 кеВ. Поперечна та повздовжня стійкість динаміки пучка у каналі забезпечуються використанням комбінації змінно-фазового фокусування у прискорюючих секціях та магнітного фокусування на ділянках переходів між ними. Прискорювач може бути використаний для генерації інтенсивних потоків швидких нейтронів та як драйвер підкритичної збірки. Конвертером нейтронів може бути мішень з берилію. Considered is the possibility to construct a continuous mode deuteron linac with the following parameters: output energy of 23 MeV, an average beam current of 3 mA, operating frequency of 152 MHz, and injection energy of 100 keV. The usage of combination of alternating-phase focusing in accelerating sections and magnetic focusing at the passages between them ensures the stability of beam dynamics. The accelerator can be used as a generator of intense fast neutron beams and as a subcritical assembly driver. A beryllium target serves as a neutron converter.