О погрешности вычислений в рамках модели гуморальной иммунной реакции организма на антиген - Лазебная, Т.А. (Теорія оптимальних рішень, 2014)
Исследуются вопросы оценки полной погрешности численного решения системы уравнений, описывающей модель гуморальной иммунной реакции организма на антиген, включающей неустранимую погрешность (погрешность за счет неточности исходных данных), погрешность метода и погрешность округлений. Модель основана на вероятностном подходе к описанию взаимодействий В-лимфоцитов и их продуктов с антигеном. Досліджуються питання оцінки повної похибки числового рішення системи рівнянь, яка описує модель гуморальної імунної реакції організму на антиген. Дана похибка складається з неусувної похибки (похибки за рахунок неточності вхідних даних), похибки методу та похибки округлень. Модель базується на ймовірнісному підході до опису взаємодій В-лімфоцитів та їх продуктів з антигеном. The aspects of estimation of a full error of the numerical equations system solution are investigated. The equations system presented describes model of humoral immune reaction of organism on antigen. The full error include an irremovable error (error due to inaccuracy of the initial data), an error of a method and an error of roundings off. A model is based on relative approach for described reactions of B-lymphocytes and its products with antigen.