Формирование радиотерапевтического протонного пучка фазотрона ЛЯП ОИЯИ - Молоканов, А.Г. (Вопросы атомной науки и техники, 2008)
Радиотерапия протонными пучками имеет существенные преимущества по сравнению с гамма-терапией и пучками электронов. Протоны образуют пик Брэгга, слабо рассеиваются в поперечном направлении. Протонные пучки позволяют формировать пространственные дозные распределения, область максимальной дозы которых наиболее близко совпадает с формой облучаемой мишени и резко спадает за ее границами. Это позволяет облучать мишени, расположенные в непосредственной близости от критических органов [1]. Описывается система формирования и транспортировки пучка, результаты измерения его параметров. Радіотерапія протонними пучками має істотні переваги в порівнянні з гамма-терапією і пучками електронів. Протони утворюють пік Брегга, слабко розсіюються в поперечному напрямку. Протонні пучки дозволяють формувати просторові дозні розподіли, область максимальної дози яких найбільш близько збігається з формою опромінюваної мішені і різко спадає за її границями. Це дозволяє опромінювати мішені, розташовані в безпосередній близькості від критичних органів. Описується система формування і транспортування пучку, результати виміру його параметрів. Radiation therapy with proton beams has a number of important advantages over conventional radiation therapy with photons and electrons based on the energy deposition processes which give a well defined range in tissue, a Bragg peak of ionization in the depth-dose distribution and slow lateral scattering. The proton beam allows the maximum dose to be confined to the treatment volume while the dose to surrounding normal tissues is minimized. Realization of these advantages requires higher precision of the proton beam dosimetry, treatment planning and patient location at the beam. The presentation describes the beam transport and forming systems, the beam characteristics measurements in the procedure room