Вплив повітряного середовища на фізичні характеристики сцинтиляційного кристала ZnSe(Xse) - Гальчинецький, Л.П.; Гриньов, Б.В.; Катрунов, К.О.; Лалаянц, О.І.; Русакова, Т.В.; Рижиков, В.Д.; Сілін, В.І.; Старжинський, М.Г. (Вопросы атомной науки и техники, 2008)
Вивчено вплив термообробки (ТО) кристала ZnSe(Xse) в парі води і у водні при температурах 300, 400 і 1200 К на спектр люмінесценції, оптичне пропускання і мікротвердість. Аналіз процесів взаємодії поверхні кристалів ZnSe(Xse) з навколишнім повітряним середовищем свідчить про високу вірогідність утворення водню як продукту цих процесів і подальшої дифузії його вглиб кристалів. Изучено влияние термообработки (ТО) кристалла ZnSe(Xse) в парах воды и в водороде при температурах 300, 400, 1200 К на спектр люминесценции, оптическое пропускание и микротвёрдость. Анализ процессов взаимодействия поверхности кристаллов ZnSe(Xse) с окружающей воздушной средой свидетельствует о высокой вероятности образования водорода как продукта этих процессов и последующей диффузии его вглубь кристаллов. We studied the effects of thermal treatment (TT) of ZnSe(Xse) crystals in hydrogen (ТТТ≈300, 400, 1200 К) upon luminescence spectra, optical transmission and microhardness. Analysis of the interaction processes of ZnSe(Xse) crystal surface with the ambient atmosphere indicates high probability of formation of hydrogen as a product of these processes and its subsequent diffusion into the bulk crystal.