Морфологія та структура нанокомпозитів поліетилену високого тиску з багатостінними вуглецевими нанотрубками під опроміненням - Пінчук-Ругаль, Т.М.; Ничипоренко, О.С.; Дмитренко, О.П.; Куліш, М.П.; Грабовський, Ю.Є.; Заболотний, М.А.; Ругаль, О.Г.; Мамуня, Є.П.; Левченко, В.В.; Шлапацька, В.В.; Ткач, В.М. (Вопросы атомной науки и техники, 2013)
Досліджено поліетилен високого тиску та нанокомпозити на його основі з багатостінними вуглецевими нанотрубками з концентраціями 0, 1, 2 об.%. Одержано морфологію та структуру для чистого поліетилену та нанокомпозитів ПЕ-MWCNT в інтервалі поглинутих доз 0…4.72 МГр. Показано, що при опроміненні електронами композитів ПЕ-MWCNT з дозами поглинання вище 0.2 МГр спостерігається активація взаємодії як окремих макромолекул полімеру, так і наповнювача з молекулами полімеру. При подальшому збільшенні дози поглинання до 4.72 МГр переважають процеси руйнування утворених кристалітів полімеру. Исследован полиэтилен высокого давления (ПЭ) и нанокомпозиты на его основе с многостенными углеродными нанотрубками (MWCNT) с концентрациями 0, 1, 2 об.%. Получена морфология и структура для чистого полиэтилена и нанокомпозитов ПЭ-MWCNT в интервале поглощенных доз 0…4.72 МГр. Показано, что при облучении электронами композитов ПЭ-MWCNT с дозами поглощения выше 0.2 МГр наблюдается активация взаимодействия как отдельных макромолекул полимера, так и наполнителя с молекулами полимера. При дальнейшем увеличении дозы поглощения до 4.72 МГр преобладают процессы разрушения кристаллитов полимера. High-density polyethylene (PE) and nanocomposites based on multi-walled carbon nanotubes (MWCNT) with concentrations 0, 1, 2 vol.% were investigated. The morphology and structure of pure polyethylene and PE-MWCNT nanocomposites in the range of absorbed doses of 0…4.72 MGy were obtained. It is shown that under electron irradiation of PE-MWCNT composites with doses above 0.2 MGy absorption, there is activation of the interaction of individual macromolecules of the polymer and the filler with the polymer molecules. With a further increase of absorption dose to 4.72 MGy dominate the destruction processes of polymer crystallites.