Analysis of Warm Prestressing Effect on Fracture Toughness of Reactor Pressure Vessel Steels - Beleznai, R.; Szávai, Sz. (Проблемы прочности, 2010)
Выполнен конечноэлементный расчет напряженно-деформированного состояния образцов
типа Шарпи с трещиной при испытаниях на трехточечный изгиб с учетом влияния предварительной горячей опрессовки на вязкость разрушения реакторных сталей. При этом использовались два различных закона упрочнения материала. Для каждого случая получены расчетные значения J-интеграла и проведен их сравнительный анализ. Виконано скінченноелементний розрахунок напружено-деформованого стану
зразків типу Шарпі з тріщиною при випробуваннях на триточковий згин з
урахуванням впливу попереднього гарячого опресування на в’язкість руйнування реакторних сталей. При цьому використовували два різних закони
зміцнення матеріалу. Для кожного випадку отримано розрахункові значення
J-інтеграла та проведено їх порівняльний аналіз.