Микроструктура и коэрцитиметрия шва сварного соединения коллектора с корпусом парогенератора на энергоблоке ВВЭР-1000 - Ожигов, Л.С.; Митрофанов, А.С.; Десненко, В.А.; Шрамченко, С.В.; Крайнюк, Е.А.; Рыбальченко, Н.Д. (Вопросы атомной науки и техники, 2016)
Представлены результаты исследований по выявлению корреляции между микроструктурой металла многослойного сварного шва и коэрцитивной силой. Показано, что для разных микроструктурных фаз сварного шва (мелкокристаллическая и столбчатая структуры) происходят существенные изменения измеренных магнитных параметров. Данный способ определения взаимозависимости Нс и текстуры деформации в металле можно рассматривать как перспективный для контроля структуры металла конструкций. Представленo результати досліджень з виявлення кореляції між мікроструктурою металу багатошарового зварного з’єднання та коерцитивною силою. Показано, що для різних мікроструктурних фаз зварного з’єднання (дрібнокристалічна та стовпчаста структури) мають місце значні зміни виміряних магнітних па-раметрів. Даний спосіб визначення взаємозалежності Нс та текстури деформації в металі можна розглядати як перспективний для контролю структури металу конструкцій. The results of research to identify the correlation between the microstructure of the weld metal laminated and coercive force are presented. It is shown that for different phases of the weld microstructure (fine-grained and columnar structure) there are significant changes in the measured magnetic parameters. This method for determining the interdependencies Hс and deformation texture in a metal can be regarded as promising for the control structure of the metal structures.