Развитие метода формирования и контроля пучка на мишени изотопного комплекса линейного ускорителя ИЯИ РАН - Брагин, С.Е.; Володкевич, О.М.; Грехов, О.В.; Киселев, Ю.В.; Мирзоян, А.Н.; Михайлов, В.Н.; Моисеев, В.А.; Фещенко, А.В. (Вопросы атомной науки и техники, 2013)
Оптимизация параметров пучка протонов на участке согласования непосредственно перед отводом пучка в канал транспортировки изотопного комплекса линейного ускорителя ИЯИ РАН позволяет получить на входе в канал контролируемые параметры пучка в поперечных фазовых плоскостях с целью дальнейшей оптимизации для формирования требуемых линейных и угловых размеров пучка на изотопной мишени. Использование многопроволочного профилометра и раздельного управления линзами последнего квадрупольного дублета на канале дает возможность формировать пучок протонов на мишени в широком диапазоне его параметров в поперечном фазовом пространстве. Представлены расчетно-экспериментальные результаты современного метода формирования и контроля характеристик пучка на мишени. Оптимізація параметрів пучка протонів на ділянці узгодження безпосередньо перед відведенням пучка в канал транспортування ізотопного комплексу лінійного прискорювача ІЯД РАН дозволяє отримати на вході в канал контрольовані параметри пучка в поперечних фазових площинах з метою подальшої оптимізації для формування необхідних лінійних і кутових розмірів пучка на ізотопній мішені. Використання багатодротового профілометра і роздільного управління лінзами останнього квадрупольного дублета на каналі дає можливість формувати пучок протонів на мішені в широкому діапазоні його параметрів у поперечному фазовому просторі. Представлені розрахунково-експериментальні результати сучасного методу формування та контролю характеристик пучка на мішені. Optimization of the proton beam parameters at the matching area located just before region of beam extraction to the transportation channel of the isotope complex of INR linac permits to get the controllable transverse beam parameters at the entrance of this channel for further beam dynamics optimization and formation of the desired beam configuration on the isotope target. Using of multiwire profilometer and separated control of the lenses in last quadrupole doublet at the transportation channel enables to form a proton beam on the target in wide range of transverse beam parameters. The simulation and experimental results of beam formation and monitoring on the target are presented.