Розробка технологiї ультразвукової томографiї для дiагностики стану трубопроводiв АЕС - Кошовий, В.В.; Романишин, I.М.; Романишин, Р.І.; Мокрий, О.М.; Шарамага, Р.В.; Кириєнко, А.В.; Семак, П.М. (Проблемы прочности, 2013)
Розроблено технології ультразвукової комп’ютерної томографії для оцінки параметрів стану
металу товстостінних трубопроводів АЕС. Розроблені технології реалізовано в ультразвуковому томографі на розсіяному сигналі. Вони базуються на скануванні зовнішньої поверхні трубопроводу прямим п’єзоперетворювачем, реєстрації зворотно розсіяного сигналу,
томографічній реконструкції розсіювальної здатності металу, оцінці ступеня деградації в
об’ємі металу на основі томографічних зображень. Разработаны технологии ультразвуковой компьютерной томографии для оценки параметров состояния металла толстостенных трубопроводов АЭС. Разработанные технологии реализованы в ультразвуковом томографе на рассеянном сигнале. Они базируются на сканировании внешней поверхности трубопровода прямым пьезопреобразователем, регистрации обратно рассеянного
сигнала, томографической реконструкции рассеивающей способности металла, оценке степени деградации в объеме металла на основе томографических
изображений. Ultrasonic computer tomography techniques have been elaborated for the material condition assessment of NPP thick-walled pipelines. The developed techniques have been implemented using an ultrasound tomograph with scattered sygnal. These techniques are based on scanning of the pipeline external surface by a direct piezoceramic transducer, registration of the scattered backward signal, tomographic reconstruction of the metal dispersive property, and assessment of the bulk metal degradation level on the basis of tomographic information obtained.