Числове моделювання ефекту циклічної повзучості за одновісних програм навантаження - Бородій, М.В.; Адамчук, М.П. (Проблемы прочности, 2010)
Наведено результати числового моделювання ефекту циклічної повзучості (ратчетингу) за
різних програм контрольованого за напруженнями одновісного асиметричного навантаження
двох металевих матеріалів, що мають різні циклічні властивості. Запропоновано удосконалення правила кінематичного зміцнення в моделі циклічної пластичності на основі визначальних рівнянь ендохронної теорії пластичності. Показано, що модель дозволяє із задовільною точністю описувати кінетику напружено-деформованого стану зразків при їх малоцикловому асиметричному навантаженні на основі мінімальної кількості базових експериментів. Приведены результаты численного моделирования эффекта циклической
ползучести (ратчетинга) при разных программах контролированного по напряжениям одноосного асимметрического нагружения двух металлических
материалов с разными циклическими свойствами. Предложено усовершенствование правила кинематического упрочнения в модели циклической пластичности на основании определяющих уравнений эндохронной теории пластичности. Показано, что предложенная модель позволяет с удовлетворительной точностью описывать кинетику напряженно-деформированного состояния образцов при их малоцикловом асимметрическом нагружении на основании минимального количества базовых экспериментов.