Структура и водородсорбционные свойства сплава (Ti₀,₃₄Zr₀,₆₆)Mn₁,₁V₀,₁ - Дехтяренко, В.А. (Металлофизика и новейшие технологии, 2015)
Методами оптической микроскопии и рентгеновского фазового анализа изучены микроструктура и фазовый состав сплава (Ti₀,₃₄Zr₀,₆₆)Mn₁,₁V₀,₁ в литом состоянии, а также фазовый состав продуктов гидрирования. Установлено, что введение ванадия не влияет на процесс сорбции водорода. Показано, что увеличение водородной ёмкости сплава и термической стабильности полученного гидрида связано с перераспределением атомов в тетраэдрических порах. Методами оптичної мікроскопії та рентґенівського фазового аналізу вивчено мікроструктуру і фазовий склад стопу (Ti₀,₃₄Zr₀,₆₆)Mn₁,₁V₀,₁ у литому стані, а також фазовий склад продуктів гідрування. Встановлено, що введення ванадію не впливає на процес сорбції водню. Показано, що збільшення водневої місткости стопу та термічної стабільности одержаного гідриду пов’язане з перерозподілом атомів по тетраедричних порах. The microstructure and phase composition of cast (Ti₀,₃₄Zr₀,₆₆)Mn₁,₁V₀,₁ alloy as well as its phase composition in hydrogenated conditions are studied by optical microscopy and X-ray phase analysis. As found, the vanadium addition does not affect the hydrogen sorption kinetics. As shown, the increasing of both the hydrogen capacity of the alloy and the thermal stability of the resulting hydride is associated with the redistribution of atoms in tetrahedral pores.