The particularities of the high current relativistic electron beams influence on construction materials targets - Batracov, А.B.; Bazaleev, M.I.; Donets, S.E.; Klepikov, V.F.; Lonin, Yu.F.; Lytvynenko, V.V.; Ponomarev, А.G.; Uvarov, V.V.; Uvarov, V.T.; Robuk, V.N. (Вопросы атомной науки и техники, 2013)
Possible approaches to practical application of observed effects at intense relativistic electron beam interaction with solids with particles energy about 0.5 MeV are discusses in the article. Physical actions leading to transformations in irradiated targets are analyzed. The classifications of possible techniques of target irradiation (such as direct irradiation, exposure to an intermediate target to remote welding, irradiation of the target to condense backscattering evaporation products on the substrate) are presented. The results of modification impacts of various materials are submitted. Вивчаються вірогідні підходи щодо практичного використання ефектів, які спостерігаються при взаємодії потужнострумового електронного пучка з енергією частинок порядку 0,5 МеВ з твердими тілами. Проаналізовано фізичні механізми, які призводять до перетворень в опромінених мішенях. Наведено класифікацію ймовірних методів технологічного опромінення поверхонь матеріалів: безпосереднього опромінення, впливу на проміжну мішень з метою дистанційного наплавлення матеріалу, опромінення для конденсації зворотньорозсіяних продуктів випаровування на підкладку. Наведено результати досліджень для різних матеріалів. Рассматриваются возможные подходы к практическому использованию эффектов, наблюдаемых при воздействии сильноточного электронного пучка с энергией частиц порядка 0,5 МэВ на твердые тела. Проанализированы физические механизмы, приводящие к превращениям в облучаемых мишенях. Приведена классификация возможных способов технологического облучения поверхностей материалов: непосредственного облучения, воздействия на промежуточную мишень с целью дистанционной наплавки, облучения мишени с целью конденсации обратнорассеяных продуктов испарения на подложку. Представлены результаты исследований модифицирующих воздействий на различные материалы.