Gas temperature of diffuse negative corona discharge - Bolotov, O.V.; Golota, V.I.; Gurtovoi, S.D.; Sitnikova, Yu.V.; Moshinskii, D.V. (Вопросы атомной науки и техники, 2013)
The emission spectra of the second positive system of nitrogen for the diffuse negative corona discharge in ambient air were studied. The rotational structure of spectral lines was analyzed and the spectra were identified. The calculations, using the model of non-rigid rotor was made. The rotational temperature of nitrogen molecules was specified. The dependence of rotational temperature on the applied voltage as well as on the discharge operation mode was shown. Досліджено спектри випромінювання негативної корони в дифузній стадії горіння. Проаналізовано розподіл інтенсивності випромінювання в электронно-коливально-обертальних смугах молекулярного азоту. Проведено теоретичний розрахунок інтенсивності ліній в наближенні коливально-обертальної взаємодії і відцентрового розтягування молекул. Визначена обертальна температура молекул азоту в прикатодній області розряду. Встановлена залежність обертальної температури як від режиму горіння розряду, так і від величини напруги, прикладеної до розрядного проміжку. Исследованы спектры излучения отрицательной короны в диффузной стадии горения. Проанализировано распределение интенсивности излучения в электронно-колебательно-вращательных полосах молекулярного азота. Проведен теоретический расчет интенсивности линий в приближении колебательно- вращательного взаимодействия и центробежного растяжения молекул. Определена вращательная температура молекул азота в прикатодной области разряда. Установлена зависимость вращательной температуры как от режима горения разряда, так и от величины напряжения, приложенного к разрядному промежутку.