Структура високоентропійних сплавів CrMnFeCoNi і CrMnFeCoNi₂Cu та термостабільність їх електротранспортних властивостей - Крапівка, М.О.; Мазур, Ю.П.; Семенько, М.П.; Фірстов, С.О. (Металлофизика и новейшие технологии, 2015)
Досліджено еволюцію структури та електротранспортних властивостей високоентропійних стопів CrMnFeCoNi (А) та CrMnFeCoNi₂Cu (В) при термообробці. Показано, що стоп А складається з однієї ГЦК-фази. Стоп В складається з двох фаз: основної, з параметрами ґратниці, близькими до стопу А, та додаткової ГЦК-фази. Додаткова фаза виявляється досить чітко після відпалів. Було встановлено, що параметри електроопору стопу А є термічно стабільними, в той час як певні структурні перебудови в додатковій фазі стопу В дещо погіршують термічну стабільність його електротранспортних властивостей. Исследована эволюция структуры и электротранспортных свойств высокоэнтропийных сплавов CrMnFeCoNi (A) и CrMnFeCoNi₂Cu (B) при термообработке. Показано, что сплав А состоит из одной ГЦК-фазы. Сплав B состоит из двух фаз: основной, с параметрами решётки, близкими к сплаву A, и дополнительной ГЦК-фазы. Дополнительная фаза выявляется достаточно чётко после отжигов. Было установлено, что параметры электросопротивления сплава A являются термически стойкими, в то же время некоторые структурные перестройки в дополнительной фазе сплава B несколько ухудшают термическую стабильность его электротранспортных свойств. The evolution of the structure and electrical-transport properties of high-entropy CrMnFeCoNi (A) and CrMnFeCoNi₂Cu (B) alloys under heat treatment is investigated. As shown, the alloy A contains of a single f.c.c. phase. The alloy B consists of two phases: base one, with the lattice parameter close to that of the alloy A, and additional f.c.c. phase. The additional phase is revealed clearly after annealing. As found, the parameters of electrical resistance of the alloy A are thermally stable, while some rearrangements within the additional phase of the alloy B result in a small influence on the thermal stability of its electrical-transport properties.