Магнетні та магнеторезистивні властивості плівок феромагнетних металів - Воробйов, С.І.; Литвиненко, Я.М.; Шпетний, І.О.; Шутилєва, О.В.; Чорноус, А.М. (Металлофизика и новейшие технологии, 2015)
Роботу присвячено вивченню магнетних і магнеторезистивних властивостей одношарових плівок феромагнетних металів та встановленню впливу на них структурно-фазового стану. Показано, що загальна намагнетованість плівок Co, Fe і Ni зростає зі збільшенням їхньої товщини. Після термооброблення значення загальної намагнетованости для плівок Со і Ni зростає, а для плівок Fe – зменшується. Після термооброблення для плівок всіх металів відбувається збільшення коерцитивної сили, в той час як у невідпаленому стані в плівках Co і Fe не спостерігається яскраво виражена розмірна залежність. У плівках Co, Fe і Ni до і після термооброблення виявляється анізотропний характер залежности магнетоопору від прикладеного зовнішнього магнетного поля. Работа посвящена изучению магнитных и магниторезистивных свойств однослойных плёнок ферромагнитных металлов и установлению влияния на них структурно-фазового состояния. Показано, что общая намагниченность плёнок Co, Fe и Ni растёт с увеличением их толщины. После термообработки значение общей намагниченности для плёнок Co и Ni увеличивается, а для плёнок Fe – уменьшается. После термообработки для плёнок всех металлов происходит увеличение коэрцитивной силы, в то время как в неотожжённом состоянии в плёнках Co и Fe не наблюдается ярко выраженная размерная зависимость. В плёнках Co, Fe и Ni до и после термообработки проявляется анизотропный характер зависимости магнитосопротивления от приложенного внешнего магнитного поля. The paper is concerned with the study of magnetic and magnetoresistive properties of ferromagnetic-metal monolayer films as well as the ascertainment of structure—phase effects within them. As shown, the total magnetization of Co, Fe, and Ni films increases with increasing their thickness. After the heat treatment, the total value of magnetization increases for Co and Ni films, while decreases for Fe films. After the heat treatment, the coercivity increases for all metal films, while pronounced size dependence for Co and Fe films in the unannealed state is not observed. For Co, Fe, and Ni films before and after the heat treatment, an anisotropic magnetoresistance dependence on the applied external magnetic field takes place.