Поверхностная структурная релаксация и пластичность нанокристаллов - Бойко, Ю.И.; Коршак, В.Ф. (Вопросы атомной науки и техники, 2015)
Описан эффект повышенной пластичности нанокристаллов, т. е. кристаллов, размер которых составляет от нескольких нанометров до нескольких десятков нанометров. Предложен механизм этого явления, связанный с поверхностной структурной релаксацией, сопровождающей процесс формирования нанокристалла уже на самой ранней стадии. Сделаны количественные оценки скорости пластической деформации нанокристаллов в режиме предлагаемого механизма. Они хорошо согласуются с имеющимися экспериментальными данными. Описано ефект підвищеної пластичності нанокристалів, тобто кристалів, розмір яких вимірюється від декількох нанометрів до декількох десятків нанометрів. Запропоновано механізм цього явища, пов’язаний з поверхневою структурною релаксацією, яка супроводжує процес формування нанокристала вже на самій ранній стадії. Зроблені кількісні оцінки швидкості пластичної деформації нанокристалів у режимі запропонованого механізму. Вони добре узгоджуються з наявними експериментальними даними. The effect of increased plasticity of nanocrystals which size varies from several nanometers to several tens of nanometers is described. We suggest the mechanism of this phenomenon which is related to the surface structural relaxation that accompanies the formation of nanocrystal starting from a very early stage. The velocity of plastic deformation of nanocrystals in the mode of the proposed mechanism was estimated quantitatively. They are in good agreement with the available experimental data.