Український поліметричний вірш: тенденції розвитку - Гаврилюк, Н. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2006)
Поняття “поліметричний вірш” належить до складного та цікавого кола проблем сучасного віршознавства. Як відомо, уперше термін “поліметрична композиція” було запроваджено П.Руднєвим для опису вірша, що складається з частин, написаних різними віршовими розмірами, які можуть чергуватися з прозою. Саме з цього моменту починається розробка типології поліметрії. Вагомими при укладанні класифікації стають два критерії – якісний і кількісний.