Особливості енергетичних параметрів «деформаційної» та «електрохемічної» взаємодій вакансій у ОЦК-металах - Олійник, О.В.; Татаренко, В.А. (Металлофизика и новейшие технологии, 2015)
Розглянуто неаналітичність Фур’є-компонент V~νν(k) енергій Vνν(r) (за своєю природою анізотропної, далекосяжної й квазиосцилівної в прямому просторі {r}) «деформаційної» взаємодії вакансій (v) у їх «твердому розчині заміщення» на основі ОЦК-кристалу (на прикладі ОЦК-Mo, Nb, W) з врахуванням його дискретної будови й анізотропії пружности. Взаємодію вакансій досліджено в квазигармонічному наближенні методою статики ґратниці. Рассмотрена неаналитичность фурье-компонент V~vv(k) энергий Vvv(r) (по своей природе анизотропного, дальнодействующего и квазиосциллирующего в прямом пространстве {r}) «деформационного» взаимодействия вакансий (v) в их «твёрдом растворе замещения» на основе ОЦК-кристалла (на примере ОЦК-Mo, Nb, W) с учётом его дискретного строения и анизотропии упругости. Взаимодействие вакансий исследовано в квазигармоническом приближении методом статики решётки. A non-analyticity of the Fourier components, V~vv(k), of the inherently anisotropic, long-range and quasi-oscillating ‘strain-induced’ v—v-interaction energies, Vvv(r), dependent on distances {r} between vacancies in their solid solution based on finite b.c.c. crystal (for example, b.c.c.-Mo, Nb, W) is considered with regard for its discrete structure and elastic anisotropy. Interactions of point defects are studied by means of the lattice statics method within the scope of the quasi-harmonic approximation.