Вплив слабких магнетних полів на механічні властивості берилію - Курек, Є.І.; Курек, І.Г.; Олійнич-Лисюк, А.В.; Раранський, М.Д. (Металлофизика и новейшие технологии, 2015)
Досліджено поведінку пружніх та непружніх властивостей магнійтермічного берилійового конденсату до, під час та після дії на нього слабких постійних магнетних полів. Проаналізовано амплітудні, температурні та часові залежності ефективного модуля зсуву, низькочастотного внутрішнього тертя та відношення швидкостей руху дислокацій. Виявлено прямий та зворотній магнетопластичний ефекти й ефекти «магнетної пам’яті». Природу виявлених ефектів проаналізовано з позицій зміни руху дислокацій з гістерезисного на в’язкий, перебіг структурно-фазових перетворень мартенситного типу з утворенням неспівмірних фаз і появи та заліковування мікротріщин на стадії пружньої деформації берилію. Исследовано поведение упругих и неупругих свойств магнийтермического бериллиевого конденсата до, во время и после воздействия на него слабых постоянных магнитных полей. Проанализированы амплитудные, температурные и временные зависимости эффективного модуля сдвига, низкочастотного внутреннего трения и отношения скоростей движения дислокаций. Обнаружены прямой и обратный магнитопластический эффекты и эффект «магнитной памяти». Природа обнаруженных эффектов проанализирована с позиций изменения движения дислокаций с гистерезисного на вязкое, протекания структурно-фазовых превращений мартенситного типа с образованием несоразмерных фаз и появления и залечивания микротрещин на стадии упругой деформации бериллия. The behaviour of elastic and inelastic properties of magnesium-thermal beryllium condensate (MTC) before, during, and after the action of weak permanent magnetic fields on this condensate is investigated. The amplitude, temperature, and time dependences of the effective shear modulus, low-frequency internal friction, and the ratios of motion rates of dislocations are analysed. The direct and reverse magnetoplastic effects and ‘magnetic memory’ effects are revealed. The nature of these effects is analysed from the positions of changing of the type of dislocations motion from hysteresis motion to viscous motion, occurrence of structural and phase transformations of the martensitic type with the formation of incommensurate phases and appearance and healing of microcracks at the stage of elastic deformation of beryllium.