Фазовый состав и структура дисперсных плёнок на основе железа - Николайчук, Г.П. (Металлофизика и новейшие технологии, 2016)
Исследованы нанодисперсные плёнки железа, полученные методом импульсного лазерного напыления (ИЛН) в вакууме в интервале давлений P=10⁻³−10⁻⁵ Па при комнатной температуре подложки. Изучена структура и фазовый состав плёнок методами просвечивающей электронной микроскопии и электронографии, мёссбауэровской спектроскопии конверсионных электронов (МСКЭ), а также селективной по глубине МСКЭ. Показано, что плёнки находятся в аморфном состоянии. Изучена их термическая и толщинная устойчивость. Предложена модель образования аморфного состояния и диаграмма структурных состояний для плёнок, полученных методом ИЛН. Досліджено нанодисперсні плівки заліза, одержані методою імпульсного лазерного напорошення (ІЛН) у вакуумі в інтервалі тисків P=10⁻³−10⁻⁵ Па за кімнатної температури підложжя. Вивчено структуру та фазовий склад плівок методами просвітлювальної електронної мікроскопії й електронографії, Мессбауерової спектроскопії конверсійних електронів (МСКЕ), а також селективної за глибиною МСКЕ. Показано, що плівки знаходяться в аморфному стані. Вивчено їх термічну та товщинну стійкість. Запропоновано модель утворення аморфного стану та діяграму структурних станів для плівок, одержаних методою ІЛН. The nanodisperse iron films obtained by the method of pulse-laser evaporation in a vacuum are investigated. The pressure range of vacuum comprises the interval of P=10⁻³−10⁻⁵ Pa. The substrate temperature is ambient. Structure and phase composition are studied by the methods of transmission electron microscopy and diffraction, conversion electron Mössbauer spectroscopy (CEMS). The CEMS selective on depth is used too. The model of amorphous state and the structure state diagram are proposed for the films obtained by the pulse-laser evaporation method.