СКІТ — український суперкомп’ютерний проект - Сергієнко, І.В.; Коваль, В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Детально охарактеризовано перші вітчизняні суперкомп'ютери із кластерною архітектурою - СКІТ-1 і СКІТ-2, які створені в Інституті кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України і відповідають кращим світовим аналогам. Показано можливості цих систем у розв'язанні надскладних задач великої розмірності у сферах науки, економіки, екології, техніки, безпеки, тощо. Реалізовані на кластерах СКІТ-1 і СКІТ-2 програмні пакети дали змогу створити ряд інформаційних технологій, що знайшли застосування у різних галузях економіки, у прогнозуванні природних і техногенних процесів. Окреслено шляхи подальшого розвитку інтелектуальних суперкомп'ютерів класу СКІТ-1 і СКІТ-2 для широкого використання у багатьох організаціях і в різних регіонах України. The detail characteristic of the first local supercomputers SCIT -1 and SCIT -2 with cluster architecture is presented. These computers were created in V.M. Glushkov Institute of Cybernetics of Ukrainian NAS and correspond to the best world counterparts. The system capacity to solve supercomplex tasks in such fields as science, economy,
ecology, engineering, security is demonstrated. The software implemented on clusters SCIT-1 and SCIT-2
enabled development of a range of information technologies applied in various economics branches, in forecasting of natural and man-caused processes. The ways of further development of SCIT-1 and SCIT-2 class intellectual supercomputers for common use in many organizations and different regions of Ukraine are described.