Малопараметрическая модель термохалинной циркуляции Северной Атлантики - Базюра, Е.А.; Полонский, А.Б.; Санников, В.Ф. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2011)
В рамках четырехбоксовой модели Северной Атлантики исследовано влияние
на режимы термохалинной циркуляции нелинейности уравнений состояния и связи
объемного транспорта с разностью плотности между северными и южными боксами, а также дрейфового переноса между ними. У рамках четирехбоксовой моделі Північної Атлантики досліджен
вплив на режими термохалінной циркуляції нелінійності рівнянь стану та зв'язку
об'ємного транспорту з різницею щільності між північними і південними боксами, а
також дрейфового перенесення між ними. The influence of the nonlinearity of equatation of state and nonlinearity
of equation of relation between the volume transport and the density difference between
nothern and southern boxes and drift transport between them exerted on thermochaline
regimes (behavour) within North Atlantic box model is investigated.