Вплив навантаження під час обкочування на структуру та зносотривкість титанового стопу ВТ22 - Погрелюк, І.М.; Лаврись, С.М. (Металлофизика и новейшие технологии, 2016)
Досліджено вплив обкочування на структуру та зносостійкість титанового стопу ВТ22. Показано, що збільшення навантаження під час деформаційного оброблення збільшує рівень приповерхневого зміцнення та підвищує якість поверхні. Експериментально встановлено, що обкочування стопу ВТ22 призводить до подрібнення зерен α-фази та збільшення густини нерухомих дислокацій у приповерхневих шарах матеріялу. Показано, що найкращим комплексом триботехнічних характеристик володіє пара тертя ВТ22—БрАЖН 10-4-4, диск титанового стопу якої обкочували при навантаженні у 200 Н. Исследовано влияние обкатывания на структуру и износостойкость титанового сплава ВТ22. Показано, что увеличение нагрузки во время деформационной обработки увеличивает уровень приповерхностного упрочнения и повышает качество поверхности. Экспериментально установлено, что обкатывание сплава ВТ22 приводит к измельчению зёрен α-фазы и увеличению плотности неподвижных дислокаций в приповерхностных слоях материала. Показано, что лучшим комплексом триботехнических характеристик обладает пара трения ВТ22—БрАЖН 10-4-4, диск титанового сплава которой обкатывали при нагрузке 200 Н. Effect of the rolling on the VT22 titanium alloy structure and wear resistance is investigated. As shown, a load increase during the deformation treatment increases the level of near-surface strengthening and improves surface quality. As experimentally determined, the rolling of VT22 alloy leads to both the α-phase grain refinement and the increase of the density of fixed dislocations in the near-surface layers of material. As shown, the VT22—BrAZhN 10-4-4 friction pair with titanium alloy disc rolled under loading of 200 N has the best suite of tribological characteristics.