Застосування стохастичного кінетичного середньопольового (SKMF) методу до впорядкування атомів заміщення в макро- та нанорозмірних ГЦК-ґратницях - Безпальчук, В.М.; Пасічний, М.О.; Гусак, А.М. (Металлофизика и новейшие технологии, 2016)
У роботі представлено застосування стохастичного кінетичного середньопольового (SKMF–Stochastic Kinetic Mean Field) методу до впорядкування стопів типу A₃B₁. Продемонстровано синергію впорядкування і сеґреґації в кубічних наночастинках бінарного стопу. Проведено моделювання впливу розмірного ефекту та залежности впорядкування бінарного стопу від дифузійної асиметрії. Показано залежність часу затримки впорядкування фази A₃B₁ від амплітуди шуму в методі SKMF і залежність параметру порядку від температури за відсутности шуму. Змодельовано процес розпаду з упорядкуванням фази A₃B₁ для метастабільного твердого розчину і вплив амплітуди шуму на нього. В работе представлено применение стохастического кинетического среднеполевого (SKMF–Stochastic Kinetic Mean Field) метода к процессу упорядочения сплавов типа A₃B₁. Продемонстрирована синергия упорядочения и сегрегации в кубических наночастицах бинарного сплава. Проведено моделирование влияния размерного эффекта и зависимости упорядочения бинарного сплава от диффузионной асимметрии. Показана зависимость времени задержки упорядочения фазы A₃B₁ от амплитуды шума в методе SKMF и зависимость параметра порядка от температуры при отсутствии шума. Смоделирован процесс распада с упорядочением фазы A₃B₁ для метастабильного твёрдого раствора и влияние амплитуды шума на него. The paper presents the application of Stochastic Kinetic Mean Field (SKMF) method for ordering of A₃B₁-type alloys. The synergy of both ordering and segregation in binary-alloy cubic nanoparticles is demonstrated. A simulation of size and diffusion-asymmetry effects on the ordering of binary alloy is performed. The dependence of the time delay of A₃B₁ phase ordering on the noise amplitude in SKMF method and dependence of order parameter on temperature at the absence of noise are found. Decomposition of the metastable solid solution with precipitation of the ordered A₃B₁ phase is studied at various noise amplitudes.